Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πυρηνική ενέργεια: «ανήσυχη» η Κομισιόν για το εργοστάσιο του Ακουγιού


Πυρηνική ενέργεια: «ανήσυχη» η Κομισιόν για το εργοστάσιο του Ακουγιού


«Η Επιτροπή γνωρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας όσον αφορά τηνπυρηνική ενέργεια και την πιέζει να θεσπίσει ένα νόμο-πλαίσιο για τα πυρηνικά που να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ», επισημαίνεται στην απάντηση της Κομισιόν προς την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, που έθεσε ερώτηση σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου σε σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας.
Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη ναεναρμονίσει προοδευτικά τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια η οποία πρέπει να μεταφερθεί στο δίκαιο των κρατών μελών ως τις 22 Ιουλίου 2011.
«Όσον αφορά τα σχέδια για πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu, η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε μία περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες», ξεκαθαρίζει η Κομισιόν.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση της Κομισιόν, «η επιλογή του ενεργειακού μίγματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας».
«Εντούτοις», τονίζεται, «οι εθνικές αποφάσεις για τη χρησιμοποίηση πυρηνικής ενέργειας ως πηγής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να βασίζονται στην ικανότητα της χώρας να εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και διασφαλίσεων κατά τη διάρκεια του πλήρους κύκλου ζωής μιας πυρηνικής εγκατάστασης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τις βέλτιστες πρακτικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου