Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εκπομπές αερίων: καλύτερο σύστημα παρακολούθησης ζητούν οι επιστήμονες


Εκπομπές αερίων: καλύτερο σύστημα παρακολούθησης ζητούν οι επιστήμονες


Αποτελεσματικότερο σύστημα παρακολούθησης των αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την αμεσότερη προειδοποίηση για σημαντικές διαφοροποιήσεις και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των χωρών που έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τις εκπομπές τους, ζητούν επιστήμονες σε έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα (18/4).
Ο Euan Nisbet από το University of London, ειδικός επιστήμονας στις εκπομπές μεθανίου, δήλωσε στοReuters πως «αυτό που ελπίζουν να δουν οι επιστήμονες είναι κατά πόσο η υπερθέρμανση αυτοτροφοδοτείται, ειδικότερα στην Αρκτική», υπογραμμίζοντας πως «το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής εκπομπών που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους είναι πάρα πολύ περιορισμένο».
Τα στοιχεία ενός πιο ολοκληρωμένου συστήματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξακρίβωση των στοιχείων που παρέχουν οι 40 χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη του Κυότο.
Ένας τρόπος να διασταυρωθούν τα εθνικά στοιχεία για τις εκπομπές είναι να μετρηθούν όλες οι πηγές αερίων του θερμοκηπίου, από τα αυτοκίνητα και τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ως τις αγελάδες.
Ένας δεύτερος είναι η χρήση ενός εξελιγμένου δικτύου «κλιματικών» σταθμών μέτρησης των αερίων και παρακολούθησης των ανέμων για τον υπολογισμό της προέλευσής τους.
Η έρευνα του Nisbet ήταν μία εκ των 15 που δημοσιεύθηκαν στις 18 Απριλίου σε ειδικό τεύχος του Philosophical Transactions της Βασιλικής Εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου