Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Φωτοβολταϊκά «απειλούν» την πυρηνική ενέργεια στην Ιαπωνία


Φωτοβολταϊκά «απειλούν» την πυρηνική ενέργεια στην Ιαπωνία


Τον περασμένο Ιούνιο η Ιαπωνίααποκάλυπτε τα σχέδιά της για κατασκευή εννέα πυρηνικών αντιδραστήρων ως το 2020 και πέντε ακόμα ως το 2030 με στόχο να καλύψει κατά το ήμισυ την εγχώρια ζήτηση ηλεκτρισμού από ατομική ενέργεια.
Όμως, ο σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που έφερε τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στο χείλος μιας άνευ προηγουμένου πυρηνικής καταστροφής ενδέχεται να σηματοδοτήσουν μια στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Ιαπωνία θα ρίξει το βάρος στα φωτοβολταϊκά, καθώς αιολικά πάρκα και θερμοηλεκτρικές μονάδες εμπίπτουν σε περιορισμούς ως προς τη χωροθέτησή τους.
Η αντικατάσταση των προγραμματισμένων για κατασκευή πυρηνικών μονάδων από ηλιακά πάρκα απαιτεί την παραγωγή φωτοβολταϊκής ισχύος ύψους 108 γιγαβάτ ως το 2020.
Ωφελημένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ηλιακών κυψελών της χώρας, Panasonic και Sharp.
Αρωγοί στην προσπάθεια διάδοσης των φωτοβολταϊκών στην Ιαπωνία μπορούν να σταθούν και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Γιούτζι Κουροΐβα, κυβερνήτης της επαρχίας Καναγκάουα, νότια του Τόκυο, παρουσιάστηκε στους δρόμους της περιφέρειάς του κρατώντας ένα ηλιακό πάνελ 90 εκατοστών, για να περάσει το μήνυμα ότι από εκεί θα ξεκινήσει η απεξάρτηση της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια.
Την ίδια μέρα, ο Χεΐτα Καβακάτσου, κυβερνήτης της επαρχίας Σιζουόκα εξέφρασε την πρόθεσή του να μειώσει την εξάρτηση κατά 80% της περιφέρειάς του από τα πυρηνικά παρέχοντας επιδοτήσεις στους καταναλωτές και επιχορηγώντας έρευνες βελτίωσης της αποδοτικότητας των φωτοβολταϊκών.
Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, Toshiba και Hitachi, επιμένουν πως η ατομική ενέργεια θα παραμείνει μια ισχυρή επιλογή για τη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος της χώρας.


Αντώνης Πιτταράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου