Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σήμανση GMO-Free προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Σήμανση GMO-Free προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Εθνικό σήμα GMO-Free (χωρίς μεταλλαγμένους οργανισμούς) για τα κτηνοτροφικά προϊόντα προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.
Το συγκεκριμένο σήμα θα μπορούν να φέρουν όσα κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας, αυγά) προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μη γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην ελληνική αγορά ήδη κυκλοφορούν προϊόντα που φέρουν τη σχετική επισήμανση, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει συνολικό νομοθετικό πλαίσιο.
Σε ό,τι αφορά την επισήμανση των κτηνοτροφικών προϊόντων, δεν υπάρχει η υποχρέωση να αναγράφεται στο τελικό προϊόν αν τα ζώα από τα οποία έχει προέλθει η πρώτη ύλη έχουν τραφεί ή όχι με γενετικώς τροποποιημένες ζωοτροφές.
Αυτό σημαίνει ότι το νήμα της ενημέρωσης για τους καταναλωτές κόβεται ξαφνικά στην… αποθήκη της κτηνοτροφικής μονάδας.
Σημειώνεται ότι με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει τις απαιτήσεις επισήμανσης των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα, τα κτηνοτροφικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα δεν απαιτείται να φέρουν σχετική επισήμανση.
Ο βασικότερος λόγος που κάτι τέτοιο ψηφίστηκε ήταν ότι τα μεταλλαγμένα εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες στην Ευρώπη και χρησιμοποιούνται κυρίως για ζωοτροφές.
GMO-Free
Στην Ευρώπη υπήρχε διχογνωμία για το αν οι εταιρείες που χρησιμοποιούσαν μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές μπορούσαν να το επισημάνουν στη συσκευασία των προϊόντων που παρήγαγαν.
Σε πρώτη φάση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρνηθεί κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τελικά, υιοθετήθηκε μια διατύπωση στον σχετικό κανονισμό που επιτρέπει στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν και να θεσμοθετήσουν ένα εθνικό σήμα GMO-Free.
Ήδη η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει τη σήμανση GMO-Free.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου