Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ H άγρια φύση της Αθήνας


ΤΑ ΚΟΤΣΥΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

H άγρια φύση της Αθήνας


Εάν έχετε ένα  κοτσύφι σαν και αυτό  της φωτογραφίας...  γείτονα µπορείτε  να το καταγράψετε,  συµπληρώνοντας τη  φόρµα που θα βρείτε  στις ιστοσελίδες  της Ορνιθολογικής  (www. ornithologiki.  gr) και της ΑΝΙΜΑ  (www. wild-anima.gr).
Φωτογράφησαν και βιντεοσκόπ ησαντους καθηµερινούς φτερωτούς τους γείτονες: κοτσύφια µέσα σε πάρκα. Σε άλση. Σε νησίδες, δίπλα στους δρόµους. Σε κήπους σπιτιών. Ακόµη και µέσα σε ακάλυπτους πολυκατοικιών που διέθεταν λίγο πράσινο. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που τράβηξαν πολίτες από την Αθήνα και τα προάστια εστάλησαν στην Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδος και τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «Ανιµα».



Επρόκειτο για το πρόγραµµα καταγραφής κοτσυφιών στην Αθήνα που υλοποίησαν πέρσι τον Μάιο και τον Ιούνιο οι δύο οργανώσεις. Αλλωστε το κοτσύφι – όπως τονίζουν οι ειδικοί – θεωρείται είδος «εµβληµατικό» της επιβίωσης της φύσης στις πόλεις, αλλά και δείκτης ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Καταφέρνει να πετάει και να φωλιάζει όπου υπάρχουν θάµνοι και δέντρα και ανοιχτές εκτάσεις µε χαµηλή βλάστηση. Στα πάρκα των πόλεων και στα παρακείµενα κτίρια και δρόµους.

Αλλά και τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι η φύση επιµένει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην τσιµεντούπολη: πραγµατοποιήθηκαν 395 καταγραφές.

Μάλιστα, οι περισσότερες καταγραφές έγιναν σε κήπους, αναδεικνύοντας την αξία των κήπων µέσα στον αστικό ιστό τόσο για την άγρια πανίδα, όσο και για την επαφή των κατοίκων µε αυτήν. Στον ∆ήµο Αθηναίων, όπου οι κήποι σπανίζουν, τα περισσότερα πουλιά παρατηρήθηκαν σε άλση, πάρκα, δρόµους και κτίρια.

Το πρόγραµµα καταγραφής κοτσυφιών επαναλαµβάνεται φέτος από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Οπως τονίζεται τόσο από την «Ανιµα» όσο και από την Ορνιθολογική Εταιρεία, ο στόχος είναι διπλός: από τη µία προτρέπουν τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν την οµορφιά και αξία της φύσης µέσα στην πόλη και τη συµβολή της στην ποιότητα ζωής. Και από την άλλη επιδιώκουν τη συµµετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων της πόλης στην παρατήρηση πουλιών. «Ζητούµενο δεν είναι να γίνει µία επιστηµονική καταµέτρηση των κοτσυφιών· αυτό γίνεται από επιστήµονες. Αλλά να ευαισθητοποιήσουµε τους πολίτες και να δούµε κυρίως πού κατανέµονται και ποια µέρη είναι σηµαντικά γι’ αυτά τα πουλιά», λέει στα «ΝΕΑ» η συντονίστρια ενηµέρωσης - ευαισθητοποίησης δράσεων διατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Ρούλα Τρίγκου.

Εκτός από το κοτσύφι όµως και άλλα ζώα και πουλιά καταφέρνουν και επιβιώνουν µέσα στις πόλεις δείχνοντας ότι η φύση παραµένει ζωντανή παρά τη συνεχόµενη δόµηση και τη ρύπανση, σηµειώνουν στα «ΝΕΑ» οι υπεύθυνοι των οργανώσεων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει φύση και άγρια ζωή µέσα στην πόλη είναι να προστατεύονται οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι, τονίζουν οι ειδικοί. «Πρέπει να υπερασπιστούµε τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους. Επιπλέον, πρέπει και να τους αναβαθµίσουµε. Τι σηµαίνει αυτό; Μπορούµε για παράδειγµα να τους κάνουµε πιο ελκυστικούς για τα πουλιά. Να φυτέψουµε φυτά όπως πυράκανθους, µυρτιές, σχίνους που έχουν καρπούς για τα πουλιά. Να βάλουµε ξύλινες φωλιές σε άλλα σηµεία ή µικρές γούρνες µε νερό».

Στην καρδιά της πόλης πραγµατοποιήθηκαν 395 καταγραφές κοτσυφιών από οικολογικές οργανώσεις
Τα ζώα - σηµάδια της άγριας ζωής στην Αθήνα
Περισσότερα από 150 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο ή φωλιάζουν στα πάρκα, τα άλση και τους ελεύθερους χώρους της Αττικής

Είδος και περιοχή στην οποία παρατηρούνται

n ∆ιπλοσάινο (αρπακτικό): Γαλάτσι (Τουρκοβούνια)

n Σκαντζόχοιροι: σε εναποµείναντα χωράφια (π.χ. Ακαδηµία Πλάτωνος)

n Πετρίτης (είδος γερακιού): σε ψηλά κτίρια και βράχια n Κοκκινολαίµηδες: σε πάρκα στο κέντρο n Αλεπούδες: στις παρυφές της πόλης (π.χ. Τουρκοβούνια)

n Βραχοκιρκίνεζα (είδος γερακιού): έχουν παρατηρηθεί σε πολυκατοικία στη Λ. Κηφισίας, στον Λυκαβηττό n Φίδια (λαφιάτες): σε παλιά εγκαταλειµµένα κτίρια, υπόγεια n Πράσινος φρύνος (βάτραχος): σε ρέµατα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας n Πράσινος παπαγάλος: σε πάρκα και άλση (π.χ. Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», Ιλιον)

n Λιακόνι (είδος σαύρας): στους στύλους Ολυµπίου ∆ιός n Γκρίζος σκίουρος: σε θέσεις µε κωνοφόρα στο Μαρούσι Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «Ανιµα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου