Το νερό αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για την δημιουργία και διατήρηση της ζωής. Η γέννηση αλλά και ο φυσικός θάνατος, εκδηλώνονται το μεν πρώτο παρουσία νερού, ενώ το δεύτερο συμβαίνει με την προοδευτική απομάκρυνσή του.
Το θέμα τις παρούσας δημοσίευσης είναι «Πόσιμο νερό-Διατροφή και υγεία». Στη πορεία της θα αναλυθούν τα βασική στοιχεία του νερού , οι ιδιότητές του , όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε σχετικά με το πόσιμο νερό και ποίος ο ευεργετικός του ρόλος για τον οργανισμό αλλά και οι επιπτώσεις του όταν αυτό δεν πληρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η προστασία του είναι βασική για την ύπαρξη ζωής, θα ήταν καλό επισης να σημειωθεί πως στην Green Week 2012 in Brussels με θέμα το νερό θα παρευρεθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Green Aim Αντώνης Πιτταράς.
Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews, συγκέντρωσε τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το νερό, όπως, για παράδειγμα, τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην υδατική ισορροπία, τις πηγές και τους μηχανισμούς πρόσληψής του, την επίδρασή του στην υγεία κ.ά. Στη μελέτη αυτή τονίστηκε η ουσιώδης σημασία του για την ομαλή κυτταρική λειτουργία, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και τη λειτουργία όλων των ζωτικών συστημάτων, ενώ αναγνωρίστηκε ο ρόλος του νερού στην αθλητική απόδοση, η οποία επηρεάζεται αρνητικά, ακόμα και από μια αφυδάτωση της τάξης του 2%. Επιπλέον, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι, σε νοητικό επίπεδο, η ήπια αφυδάτωση διαταράσσει τη διάθεση και τη νοητική λειτουργία, ειδικά σε πολύ νέα ή σε ηλικιωμένα άτομα, σε θερμά κλίματα και σε σωματικά δραστήρια άτομα, ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν αναδείξει την αρνητική επίδρασή της στην ικανότητα συγκέντρωσης, την εγρήγορση και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε παιδιά, νεαρούς ενήλικες και ηλικιωμένους.
Έτσι λοιπόν , το νερό, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν πρέπει να περιέχει χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς σε ποσότητες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Πρέπει να είναι ασφαλές και ακίνδυνο για την υγεία, να μην είναι θολό και να μην έχει
χρώμα και δυσάρεστη οσμή και γεύση. Η τοποθεσία, η κατασκευή, η λειτουργία και η επίβλεψη μιας πηγής υδροληψίας (πηγές, δεξαμενές, επεξεργασία και διανομή νερού) πρέπει να είναι τέτοιες που να αποκλείουν οποιαδήποτε ρύπανση και του νερού.
Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν καθιερώσει πρότυπα ποιότητας του πόσιμου νερού που εφαρμόζουν στην επικράτειά τους και χρησιμοποιούν μεθόδους ανάλυσης και έκφρασης των αποτελεσμάτων παρόμοιες για να είναι εύκολη η σύγκριση μεταξύ τους. Επίσης, επιδημίες από ασθένειες υδρικής προέλευσης μπορεί να αποφευχθούν εάν γίνονται αυστηροί έλεγχοι από τους υπευθύνους των συστημάτων υδροληψίας και τις αρμόδιες αρχές υγείας, όσον αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού. Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη, “πόσιμο νερό” νοείται το νερό που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση, είτε με προηγούμενη επεξεργασία, είτε όχι, οποιαδήποτε και αν είναι η προέλευσή του.
«ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΌ »
Η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση
Απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής
Απαντάται και στις τρεις μορφές στη γη .
Ένα από τα καλύτερα διαλυτικά μέσα.
Το πόσιμο νερό πρέπει:
να είναι διαυγές, άχρωμο, άοσμο, δροσερό .
να περιέχει μικρή ποσότητα ανόργανων αλάτων.
Κατηγορίες πόσιμου νερού
(ανάλογα χαρακτηριστικά και προέλευση)
Φυσικό Μεταλλικό Νερό
*έχει υπόγεια προέλευση και αντλείται από πηγές
*πρέπει να περιέχονται 500 mg/lt διαλυμένα μεταλλικά στερεά.
*δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης .
Νερό Πηγής
*έχει υπόγεια προέλευση και αντλείται από πηγές.
*Δεν υπόκειται σε επεξεργασία απολύμανσης
*τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά είναι σαν εκείνα του κοινού πόσιμου νερού.
Πιο συγκεκριμένα …
Ανάλογα με τις φυσικοχημικές ιδιότητές του , ο ίδιος τύπος νερού (π.χ. φυσικώς ανθρακούχο μεταλλικό νερό) μπορεί να θεωρείται καλός για την υγεία σε κάποιον άνθρωπο με συγκεκριμένο παθολογικό πρόβλημα (π.χ. δυσπεψία), αλλά κακός για την υγεία σε άλλες παθολογικές καταστάσεις (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).
Τι νερό πίνουμε ;
Η μόλυνση του νερού έχει οδηγήσει , προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές από μικρόβια, βακτηρίδια και χημικά, σε μέτρα, για την αποφυγή συνεπειών.
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν νερό ακατάλληλο , ενώ 2,6 δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
Εμφιαλωμένο νερό
Είναι πόσιµο νερό , που προσφέρεται συσκευασµένο στο εµπόριο αεροστεγώς .
Τρεις κατηγορίες, αναγνωρισμένες από την Ε.Ε:
επιτραπέζιο
επιτρέπεται να γίνει απολύμανση , είναι οποιασδήποτε προέλευσης
φυσικό μεταλλικό νερό
αποκλειστικά υπόγεια προέλευση και εμφιαλώνεται επιτόπου ,χωρίς να υφίσταται μεταβολές, σταθερή σύσταση. Η μόνη διαδικασία που επιτρέπεται είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα.
νερό πηγής
ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ του επιτραπέζιου και του φυσικού μεταλλικού νερού , υπόγεια προέλευση ,εμφιαλώνεται στην πηγή , έχει σταθερή σύσταση και δεν υφίσταται διαδικασίες απολύμανσης.
Ετικέτα εμφιαλωμένου νερού
είναι σε πίνακα η φυσικοχημική σύστασή του.
Για τα επιτραπέζια νερά, η ανάλυση αφορά τον μέσο όρο των αναλύσεων τεσσάρων εποχών
Για το φυσικό μεταλλικό νερό καταγράφεται η ημερομηνία ανάλυσής του
Κυριότεροι όροι
Αγωγιμότητα
Στερεό υπόλειμμα
pΗ
Νιτρικά
Ποιότητα νερού από μηχανήματα ψύξης και σωληνώσεις δικτύων.
Το νερό που παραμένει μέσα στις σωληνώσεις των υδραυλικών δικτύων των σπιτιών ή στα ψυκτικά μηχανήματα , διαβρώνει τα υλικά κατασκευής ή κόλλησης και παραλαμβάνει ορισμένα τοξικά στοιχεία για τον οργανισμό .
«Παράμετροι που αφορούν το πόσιμο νερό .»
Υγειονομική Διάταξη (Α5/288/23-1-86 ΦΕΚ53/Τεύχος Β΄/20-2-86) -εναρμονισμένη με την 80/778/Οδηγία της ΕΟΚ.
Οργανοληπτικές παράμετροι .
Φυσικοχημικές παράμετροι .
Παράμετροι για ανεπιθύμητες ουσίες .
Παράμετροι για τις τοξικές ουσίες .
Μικροβιολογική ποιότητα πόσιμου νερού και δημόσια υγεία .
Η παρουσία μικροβίων – δεικτών αποτελεί μάρτυρα κοπρανώδους μόλυνσης του νερού και συνιστά ισχυρή πιθανότητα να συνυπάρχουν και παθογόνα μικρόβια.
Κυριότερες παράμετροι–δείκτες :
Ολικά κολοβακτηριοειδή
Κολοβακτηριοειδή κοπράνων
Στρεπτόκοκκοι κοπράνων
Κλωστηρίδια αναγωγικών θειωδών αλάτων
Καταμέτρηση των συνολικών βακτηριδίων για το πόσιμο νερό
Σχέδια Ασφάλειας Νερού.
Βασικοί στόχοι του σχεδίου είναι:
Ελαχιστοποίηση της μόλυνσης στην πηγή
Μείωση ή απομάκρυνση της μόλυνσης μέσω επεξεργασίας
Πρόληψη μόλυνσης κατά την αποθήκευση, διανομή και χρήση
«Συμβολή του Νερού στην Υγεία »
είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες
είναι απαραίτητη και για τις εγκεφαλικές λειτουργίες
κάνει δυνατή την απορρόφηση θρεπτικών υλών
Διατηρεί τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος
Απαραίτητο για να αντικαταστήσει τις απώλειες υγρών
Πόσο Νερό πρέπει να καταναλώνουμε
Η ανάγκη λήψης νερού εκδηλώνεται με τη δίψα, αλλά σε αυξημένες απώλειες νερού από τον οργανισμό η ικανοποίηση του αισθήματος της δίψας δεν καλύπτει πλήρως τις ανάγκες οργανισμού σε νερό, παρά μόνο κατά το ήμισυ.
Για κάποιον που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα το νερό που χρειάζεται είναι περίπου 2 λίτρα .
Ενυδάτωση-Αφυδάτωση
Σε υγιή άτομα μικρή απόκλιση από τις ημερήσιες ανάγκες υγρών δεν ενέχει κινδύνους αφού εξισορροπείται με αντίστοιχη ρύθμιση της απώλειας ούρων και ιδρώτα.
Η αίσθηση της δίψας αρχίζει να αναπτύσσεται όταν έχουμε απώλεια υγρών πάνω από 1% του σωματικού βάρους.
Αν το σωματικό βάρος μειωθεί πάνω από 5% λόγω αφυδάτωσης τότε παρατηρούνται συμπτώματα όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, εξάντληση, πονοκέφαλος, μειωμένη αντοχή και συγκέντρωση, ενώ αν το ποσοστό ξεπεράσει το 20% μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος.
Μολυσμένο Νερό και απειλές για την υγεία .
Η κατανάλωση μολυσμένου νερού μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ασθένειες όπως:
η διάρροια,
ο τύφος,
η δυσεντερία και
η ηπατίτιδα
μπορεί να οφείλονται σε βακτηρίδια κ παθογόνους μ/ο
Νερό και πνευματικές λειτουργίες
Χαμηλό ποσοστό νερού στο σώμα έχει σαν συνέπεια να αδυνατίζει το ποσοστό ευφυΐας, η ικανότητα συντονισμού, η φαντασία και η διαίσθηση.
Λόγω της γενικευμένης μολύνσεως του νερου επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η σκέψη και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Έτσι έχουμε σε έξαρση τα φαινόμενα βίας καθώς και ακραίες συμπεριφορές .
Εμφιαλωμένο νερό ή νερό βρύσης
Η ποιότητα του νερού κάθε περιοχής ποικίλλει. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές, οι οποίες δεν πάσχουν από σημαντική επιβάρυνση με βλαβερούς για την υγεία ρυπαντές, με τη χρήση φίλτρων καθαρισμού του νερού μπορεί να παραχθεί νερό το οποίο είναι κατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση .
Η παρουσία ουσιών στο νερό του δικτύου,δυσοσμίας,χώματος ή σκουριάς στους σωλήνες δημιουργούν δυσπιστίας στο καταναλωτικό κοινό. Στην περίπτωση αυτή, το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί μια πολύ πιο ασφαλή λύση.
«Συμπεράσματα.»
Το νερό είναι ο διαλύτης στον ανθρώπινο οργανισμό και απαρτίζει περίπου το 60% του σωματικού βάρους των ενηλίκων. Το ισοζύγιο του ύδατος εξαρτάται βασικά από την ποσότητα των προσλαμβανομένων υγρών και τον όγκο των αποβαλλομένων ούρων.
Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης του σώματος είναι προφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες.
Το καλό νερό είναι το κλειδί για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και χαρακτηρίζεται δίκαια σαν η υπ’ αριθμόν 1 τροφή. Η βιολογική αξία του νερού, που πίνουμε κάθε μέρα, είναι τεράστιας σημασίας για την υγεία μας.
Οι ενήλικες συστήνεται να προσλαμβάνουν περίπου 2 λίτρα νερού οι γυναίκες ή 2.5 λίτρα νερού οι άνδρες, ημερησίως. Μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό έχουμε όταν η φυσική μας δραστηριότητα είναι αυξημένη και όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι υψηλές. Το 80% της ημερήσιας πρόσληψης νερού προέρχεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι κλπ ενώ το 20% από στερεά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά .Δεν γνωρίζουμε εάν στην Ελλάδα έχουμε ικανοποιητική πρόσληψη νερού .
Ωστόσο το νερό που καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι κατάλληλο , να πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να είναι καλής ποιότητας .Το νερό για να είναι πόσιμο πρέπει να πληρεί ορισμένες προδιαγραφές που καθορίζονται από την νομοθεσία. Αν δεν τις πληρεί θα πρέπει να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία ώστε να καταστεί κατάλληλο. Αυτό γίνεται στα διυλιστήρια. Τα νερά των λιμνών και των ποταμών χρειάζονται επεξεργασία και αρκετά συχνά σήμερα και τα υπόγεια όταν έχουν ρυπανθεί
. Αν αυτό δεν συμβαίνει οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου κάθε ηλικίας είναι πολλές και η σοβαρότητά τους ποικίλει . Ακόμα σημαντικό είναι να καταναλώνουμε και την απαραίτητη ποσότητα νερού , πράγμα που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες , πάντα όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν θα πρέπει να αφήνουμε τον οργανισμό μας να διψά αφου τότε έχουμε ήδη αφυδατωθεί .
Περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από την κατανάλωση ακατάλληλου νερού παρά από όλες τις μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ban Ki-moon, στη Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Σύμφωνα με το UNEP, κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί κάτω των πέντε ετών πεθαίνει από νόσους που σχετίζονται με το νερό.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε τόσο με τη ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε όσο και με τη ποσότητα που λαμβάνουμε καθημερινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου