Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Κύπρος: μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο «12» δεσμεύτηκε η Noble Energy


Κύπρος: μεταφορά φυσικού αερίου από το οικόπεδο «12» δεσμεύτηκε η Noble Energy


H Noble Energy δεσμεύτηκε να μεταφέρει μεταφέρει στην Κύπροφυσικό αέριο από το οικόπεδο «12», το οποίο βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σύμφωνα με την τηλεόραση του ημικρατικού Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», με βάση τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν εντός του 2011 και παράλληλα θα γίνουν οι πρώτες δύο γεωτρήσεις.
Η πρόταση της Noble Energy προβλέπει διασωλήνωση 185 χιλιομέτρων, με τοποθέτηση αγωγού διαμέτρου 20 ιντσών, σύμφωνα με το ΡΙΚ.
Υπολογίζεται ότι η διασωλήνωση θα αρχίσει εντός του 2012, με ταυτόχρονη τοποθέτηση υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων.
Επίσης, η εν λόγω πρόταση προβλέπει τη η δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή και την κατασκευή τριών δεξαμενών αποθήκευσης.
Η «Noble Energy»θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και λειτουργίας και τα κέρδη θα κατανέμονται, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξοδα της αμερικανικής εταιρείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών θα καταλήγει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο οικόπεδο «12» υπάρχουν διαθέσιμα 8 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνης, δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας συνιστούν μεγάλη εξέλιξη στο θέμα της εισαγωγής του φυσικού αερίου ως πηγής ενέργειας στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου