Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Η ομιλία του Αντώνη Πιτταρά στο Forum ειρήνης στο Βερολίνο





Έτος Ειρήνης για το διεθνές Ρόταρυ, στο επίκεντρο μας για το Ροταριανό έτος 2012-13 μία αξία που η απουσία της μας κάνει να καταλάβουμε την σημαντικότητα της παρουσίας της, ίσως όμως κάποιοι από εμάς την θεωρούν δεδομένη. Την ειρήνη δεν μας την δίνουν, δεν μας την έδωσε ποτέ κανένας, την ειρήνη εμείς την κερδίζαμε.

Κεκτημένο μας θα μπορεί να θεωρηθεί μόνο όταν τα ροταριανά ιδεώδη επικρατήσουν. Μόνο όταν η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ίση μεταχείριση, η εμπιστοσύνη και πάνω απ' όλα η προσφορά διαδοθούν στα πέρατα του κόσμου θα εξασφαλισθεί η ειρήνη, η πρόοδος και την ευημερία.

Η σημασιολογική ερμηνεία της λέξης ΕΙΡΗΝΗ κατά τον ελληνικό αλφαβητικό κώδικα είναι η ακόλουθη:

Ε Ι Ρ Η ΝΗ

Ε = Η εκπορευόμενη δύναμη (τού φωτός)
Ι = Συνεχής κάθοδος της δύναμης (τού φωτός), μικρά ποσότης – αμφίδρομος κίνησις – αφανής
Ρ = Ροή πρωτίστως φωτοενεργειών, ύστερα δε πάσα άλλη Ροή
Η = Η διπλή κάθοδος της ακτινοβολίας – η φανέρωση
Ν = Νους – Νόμος
Η = Η διπλή κάθοδος της ακτινοβολίας – η φανέρωση

Με άλλα λόγια η σημασία της λέξης ΕΙΡΗΝΗ είναι «η ενέργεια του φωτός που συνεχώς ρέει προς μια περιοχή και φανερώνεται στον Νου», δηλαδή είναι η ενεργειακή κατάσταση που μας φανερώνεται και γίνεται κτήμα μας και η οποία προέρχεται από την ίδια τη φύση. Η ενεργειακή αυτή κατάσταση μας παρέχει δυναμική εξασφάλιση και βεβαιότητα για το τι είμαστε και που βρισκόμαστε ώστε να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τον περίγυρό μας.

Περίγυρος είναι κάθε τι που μας περιβάλλει, έμψυχο, αλλά και άψυχο. Παρέκκλιση από την αρμονική συνύπαρξη σημαίνει απώλεια της ειρήνης. Κατά συνέπεια ειρήνη δεν σημαίνει απλά μη ύπαρξη πολέμου, αλλά κάθε κατάστασης που ξεπερνά τα όρια της αρμονικής συνύπαρξης.

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Εφόσον ειρήνη δεν σημαίνει απλά μη ύπαρξη πολέμου τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα. Στο δίλημμα της αρμονικής συνύπαρξης. Μα είναι ηλίου φαεινότερο ότι κατά την παρούσα περίσταση ζούμε αυτό το δίλημμα. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ουδέποτε το αποφύγαμε. Είναι αλήθεια ότι καθένας, σε ατομικό ή ακόμη και κοινωνικό επίπεδο την αρμονική συνύπαρξη την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Θα ήθελα όμως προσωπικά να αναφερθώ όχι στο παγκόσμιο επίπεδο, αλλά στο επίπεδο μιας μικρής περιοχής όπως είναι η πατρίδα μου, η Ελλάδα. Δεν σημαίνει ότι θέλω να αποφύγω την αναφορά μου σε διεθνή δεδομένα, αλλά αν ο καθένας μας αντιμετωπίσει το επίπεδο της πατρίδας του τότε είμαι απόλυτα βέβαιος ότι στο επόμενο βήμα του θα αναλογιστεί τη μεγάλη συμβολή του στην παγκόσμια προσπάθεια. Ποτέ ένας πόλεμος δεν κρίθηκε από μια μάχη, αλλά πάντα από το τελικό αποτέλεσμα ενός συνόλου μαχών. Συνεπώς, αν επιτύχουμε θετικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ειρήνης στα πλαίσια της πατρίδας του καθενός τελικά θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε θετικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε μια φαινομενικά ειρηνική κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η οικονομική κρίση που σήμερα βιώνουν οι Έλληνες έχει φθάσει στα όρια της απώλειας της αρμονικής συνύπαρξης. Ένα μικρό βήμα απέχει ουσιαστικά από μια κατάσταση που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρνητικών συναισθημάτων προς τον περίγυρό. Συναισθημάτων που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ειρηνικής κατάσταση που θα πρέπει να διέπει κάθε κοινωνική ομάδα.

Θα αναρωτηθεί όμως ο κάθε καλόπιστος. Είναι οι Έλληνες υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση; Η προσωπική μου γνώμη να μου επιτρέψετε να σας πω πως είναι ΟΧΙ. Δεν είναι οι Έλληνες υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. Επιτρέψατέ μου να σας αναφέρω με απλά λόγια κάτι που στο παρελθόν είχα αναφέρει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης. Η Ελλάδα είναι ένα μπαλκόνι με καταπληκτική θέα. Το μπαλκόνι αυτό επιστατεί της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Το μπαλκόνι αυτό όποιος το κατέχει ελέγχει ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χάρτη.

Ας μη μας διαφύγει της προσοχής ότι από αυτό το μπαλκόνι διαδόθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός σε όλον τον κόσμο. Στο μπαλκόνι αυτό συναντήθηκαν λαοί που αναζητούσαν καλύτερες συνθήκες αρμονικής διαβίωσης. Λαοί με ευρύτητα πνεύματος σε βαθμό που να είναι σε θέση να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα και να την αναμείξουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψει ο λεγόμενος δυτικός πολιτισμός.

Αυτό το αμάλγαμα των λαών που συνοπτικά ονομάζουμε Έλληνες σήμερα πλέον το επιβουλεύονται πολλοί για ίδιο όφελος και όχι για αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας αναμόχλευσης πολιτισμών και σκέψης. Στα πλαίσια αυτής της επιβουλής σταδιακά προωθούνται διαδικασίες που συνεπάγονται την απώλεια της αρμονικής διαβίωσης, δηλαδή της απώλειας της ειρηνικής διαβίωσης. Η απώλεια αυτή που ουσιαστικά συνεπάγεται την ανάπτυξη έχθρας μεταξύ ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή ακόμη και λαών καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αν αναλογιστούμε το τι σημαίνει έχθρα κατά τον ελληνικό γλωσσικό κώδικα θα διαπιστώσουμε ότι ΕΧΘΡΑ σημαίνει την ανάπτυξη χάους μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Είναι λογικό ότι κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να κυριαρχήσει επί κάποιου άλλου δεν έχει παρά να του αναπτύξει συναισθήματα χαοτικά ώστε τελικά να είναι σε θέση να του επιβληθεί. Αν μια κοινωνική ομάδα βρίσκεται σε κατάσταση αρμονικής συνύπαρξης τότε είναι μετά βεβαιότητα σίγουρο ότι δεν είναι εύκολο κάποιος τρίτος να επιβληθεί σε αυτή την κοινωνική ομάδα.

Την χρονική αυτή περίοδο στον περίγυρο αυτού που πριν από λίγο ονομάσαμε μπαλκόνι με θέα υφίστανται κοινωνικές ομάδες που έχουν στρέψει τα βλέμματά τους επιβουλευόμενοι αυτή τη θέα.

Προσοχή. Αν αυτά που μόλις σας ανέφερα τα αναγάγετε σε ευρύτερες περιοχές θα διαπιστώσετε ότι αυτό που σήμερα λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα είναι ένα μικρό δείγμα αυτών που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσπάθεια της δημιουργίας χαοτικών συναισθημάτων από μέρους ορισμένων κοινωνικών ομάδων έναντι ορισμένων άλλων κοινωνικών ομάδων αποβλέπει στην ανάπτυξη του κατάλληλου κλίματος ώστε σταδιακά να κυριαρχήσουν επ’ αυτών.

Συνεπώς το θέμα της παγκόσμιας ΕΙΡΗΝΗΣ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανάπτυξη συναισθημάτων αρμονικής συνύπαρξης των λαών προς όφελος αποκλειστικά των λαών και όχι ορισμένων ατόμων.

Πιστεύω ακράδαντα ότι εμείς οι νέα γενιά αν σήμερα θελήσουμε μπορούμε να επιβάλουμε, στη γενιά που σταδιακά αποχωρεί και εμείς παίρνουμε τη θέση της, ότι πρόθεσή μας είναι η ανάπτυξη ενός πνεύματος αρμονικής συνύπαρξης και αλληλοβοήθειας και όχι συναισθημάτων χαοτικών που έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια της που συνεπάγεται την ύπαρξη μη ΕΙΡΗΝΗΣ.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Η σημασιολογική ερμηνεία της λέξης ΕΧΘΡΑ κατά τον ελληνικό αλφαβητικό κώδικα είναι η ακόλουθη:

Ε Χ Θ Ρ Α

Ε = Η εκπορευόμενη δύναμη (τού φωτός)
Χ = Τα χοϊκά στοιχεία – η χθων (η ΓΗ)
Θ = Η θέαση – παν το θεώμενον
Ρ = Ροή πρωτίστως φωτοενεργειών, ύστερα δε πάσα άλλη Ροή
Α = Αρχική δύναμις (ΑΛΦΑ = αρχικό ηλιοφώς)

Με άλλα λόγια η σημασία της λέξης ΕΧΘΡΑ είναι «η αρχική ενέργεια του φωτός που ρέει χαοτικά και την οποία αντιλαμβανόμαστε και μας προκαλεί αναστάτωση»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου